In memoriam DKOD

In memoriam Ab van de Vegte

Op 4 augustus overleed op 93-jarige leeftijd onze oud-voorzitter Ab van de Vegte. Heel zijn leven was Ab betrokken bij DKOD, als speler en als bestuurder had hij een grote bijdrage aan het op de kaart zetten van de vereniging. Ab behoorde in 1957, samen met zijn broer Oosten, tot het team dat de eerste landstitel voor DKOD behaalde. Het team wist daarmee de westerse hegemonie te doorbreken, hetgeen in de korfbalwereld heel veel opzien baarde.

Na zijn actieve periode als speler bekeek hij de verrichtingen van zijn DKOD meestal letterlijk van de zijlijn. In het begin van de jaren 80 nam Ab zitting in de jubileumcommissie voor de viering van het 50-jarig bestaan van DKOD. Het was een soort ”terug van eigenlijk nooit weggeweest”. Het DKOD-virus keerde weer in volle hevigheid terug en niet veel later resulteerde dit in het aanvaarden van het voorzitterschap van onze vereniging. Ab was in de jaren 80 degene die zich enorm inzette om het KNKV te beweging naamsverbinding toe te staan met de sponsors, maar dit vond geen genade bij de wat stroef en conservatief opererende bond. Naamsverbinding kwam er veel later wel en is nu niet meer weg te denken is in het huidige topkorfbal. Onder het voorzitterschap van AB kende DKOD vele hoogtepunten, maar ook een aantal mindere zaken, waarbij het vertrek van de bijna voltallige selectie de meest in het oog springende was. Dit lag zeker niet aan Ab en de medebestuursleden, maar het hakte er duidelijk in. Bestuurlijke inspanningen zorgde er mede voor dat de vertrokken selectie een jaar later weer in de DKOD-kleuren te bewonderen was en voor nog een aantal mooie jaren zorgde.

Na zijn voorzitterschap was Ab nog regelmatig langs het veld te vinden, want hij bleek ook een groot supporter te zijn van zijn kleindochter Marjolein, die als derde generatie in het vlaggenschip van zijn cluppie speelde. In 2015 werd Ab nog extra in het zonnetje gezet met zijn broer Oosten, omdat zij maar liefst 80 jaar lid waren van het KNKV. Een markante DKOD-er en voor altijd verbonden met zijn DKOD.

Dick Hoegen